Svein Finjarn

Født 15. november, 1946. Etablerte Lucky Boy and his Crazy Rockets høsten 1957 med følgende besetning: Svein (Lucky Boy) på gitar, Svein Boye Andersen på vaskebrett/gitar (senere en av basspionerene med en tidlig Höfner felebass) , Per Olaf Winge på gitar Bjørn Tore Sørlie på ordentlig slagverk. Gruppen endret i 1960 navn til The Rebels, før Finjarn kom med i det nystartede The Beatniks tidlig i 1961.

Finjarn tar raskt kommandoen i det nye bandet, som utpå vårparten fremstår med følgende besetning: Svein Finjarn (sologitar), Stein Jordbrånen (rytmegitar), Carsten Deberitz (bass) og Truls Lorck (trommer). Første ordentlige opptreden for The Beatniks foregikk på Domkirkeodden på Hamar 3. juni, 1961.

Bare et par måneder etter at The Beatniks hadde sin opptreden på Domkirkeodden, kommer bandets idoler til Norge. I august er det nemlig duket for Cliff & The Shadows i Bergen, Stavanger og Oslo. Nå fikk guttene i The Beatniks for første gang å se og høre de røde Fender-gitarene til The Shadows, og bandet konverterte spontant til å bli et rent Shadows-band.

Yngvar Holm hadde en reportasje om The Beatniks i Det Nye 15. november, og viste bilde av Finjarn med en tjuvlånt Fender Stratocaster. Dette var første gang en nordmann ble presentert med slik redskap. 2. april, 1962, var imidlertid Finjarn den første nordmann som fikk kjøpe en Fender Stratocaster over disk i Norge. Også resten av guttene i The Beatniks kjøpte Fender-utrustning ved samme anledning. Omtrent samtidig gav Beatniks ut plate med sin egenkomponerte låt "Stumbeling Guitars", som var første norsk-komponerte låt i Shadows-format.

Høydepunktet for Finjarn som Shadows-gitarist kom i mars 1963, da The Beatniks vant Nordisk mesterskap for Shadows-band. Finjarns tolkning av "Sabre Dance" var intet mindre enn briljant. Låten ble umiddelbart utgitt på plate og fremstår den dag i dag som en av de fremste innspillinger fra Shadows-epoken i norsk popmusikk.

Høsten 1963 møtte The Beatniks The Beatles i Gøteborg. Det ble et viktig vendepunkt, og bandet gikk spontant over til å bli et Beatles-band. Shadows-epoken var over. Ikke desto mindre fremstår Svein Finjarn i dag som "the grand old man" innen Shadows-sjangeren i Norge. The Beatniks holder fremdeles koken, og har på diverse Shadows-festivaler i nyere tid vist at de gamle fortsatt er eldst.

Svein Finjarn med tjuvlånt Stratocaster, høsten 1961. Fra Finjarns eget arkiv.

Teksten er klippet fra boken "Stumbeling Guitars"