Sommeren 1962 spilte Trond i bandet Jet Blacks i Tromsø og kjøpte den gang en Stratocaster hos Tonofoto i Tromsø. Gitaren er i følge halsmarkeringene produsert i april 1962 og bærer serienummeret 80456. Dermed klokker den klart inn etter Svein Finjarns Stratocaster med serienr. 64169 og datoangivelse oktober, 1961.

Dette er likevel en de mest historisk signifikante elgitarer i Norge, fordi:

Ekstrabryterne fra Nalen

Det mest påfallende med Tronds Strat er at den har uoriginalt plekterbrett (sort plekterbrett på Stratocaster var et ukjent begrep i 1962) påmontert tre ekstra uoriginale brytere. Bryterene er koblet slik at de bidrar til en rekke nye pickupkombinasjoner.

Inspirasjonen til dette bryterbatteriet fikkTrond under Pussycats' vaklende internasjonale debut i Stockholm. Guttene vanket ofte på konsertstedet Nalen, hvor de bl.a. fikk oppleve Jan Rohde og The Wild Ones. Jan Rohde var en av de virkelig store på den tiden og hadde et sceneshow som tok pusten av de fleste. I tillegg til å backe Rohde var The Wild Ones i følge Trond et av Sveriges beste Shadows-band med sologitarist Johnny Lundin i spissen. Lundin var venstrehendt og spilte en original venstrehånds Stratocaster. I tillegg til Lundin spilte også rytmegitaristen Stratocaster, og begge hadde et arsenal av tilleggsbrytere på gitaren.

En natt etter endt spilling på Nalen satt Trond og rytmegitaristen - vi tror han heter Göran Thorsell - på scenekanten og diskuterte pickupbryterne. Det hele endte med at et koplingsskjema ble nedtegnet på en serviett.

Trond fikk etter hvert brytere og ledninger på plass, og switchingen funksjonerte som den skulle. Plekterbrettet ble samtidig farget sort med tusj. Ca. et år senere var gitaren inne til service hos Hagström i Skippergaten i Oslo, der den ble utstyrt med nytt, sort plekterbrett, sannsynligvis ikke hjemmelagd hos Hagström, men levert fra Fender.

Johnny Lundin i sving på Stockholms Konserthus, store scene, med gitaren som inspirerte Trond til modifiseringen. Bak: Trommis Tommy Tausis. Utenfor bildet: Bl.a. Jan Rohde.

Bilde fra Johnny Lundin

Trond Graff
'62 Stratocaster

Ut over Tronds egne inngrep har også tidens tann bidratt til at den opprinnelig hvite gitaren (Olympic White?) har fått en gulaktig glød - en skjebne den for øvrig deler med andre gitarer med nitro-celluloselakk. Dessuten har gitaren tydelige krakeleringer, hvilket Trond mener oppstod under en spillejobb i Karasjok under ekstreme arktiske forhold.

Pu-velger
Bryter 1
Bryter 2
Bryter 3
Pickup-kombinasjon
Ned Av Av M + B uten tonekontroll
Ned Av Av H + B uten tonekontroll
Midt Av Av M + B m/ 1. tonekontroll
Midt Av Av H + M m/ 1. tonekontroll
Opp Av Av H + B m/ 2. tonekontroll
Opp Av Av H + M m/ 2. tonekontroll
Opp Av Alle 3 m/ 2. tonekontroll

De nye kombinasjonene

Hvilke pickupkombinasjoner fikk så Trond ut av sitt nye system? Oversikten nedenfor er nedtegnet av Per Olsen, Imerslund Musikk.

I dag er noen av disse koblingene ordinære med en femveis pickup-velger. Men husk at Trond bygde sitt eget system i 1965 da verden bare kjente treveis velgere! Sounden på Ebb Tide

Hvordan var det nå med knottene under innspillingen av Ebb Tide? Trond er i dag ikke 100% sikker, men mener at konfigurasjonen var Bridge + Hals-pickup. Hovedmelodien ble spilt med treveisvelgeren ned, dvs. uten tonekontroll. Den lavmælte klimpringen midtveis foregår med tonekontrollen inne (nedtonet diskant). Selvsagt var det andre faktorer som påvirket sounden på Ebb Tide. Bl.a. fikk en Vox ekkomaskin og en AC30 være med på platen.

I de senere år har vi stadig oftere sett Tronds sønn, Marius, med gammel-Straten. Her far og sønn under Gammelpopfestivalen i Bodø i 2000.