Informasjonen om Roald Stensby er hentet fra Norsk Pop- og Rockleksikon
www.vegaforlag.no
ISBN 82-92489-09-6

Roald Stensby

Rockesanger fra Oslo, f. 24.09.1940. Roald Stensby er en av pionerene innen rock i Norge. Han ble norsk mester i rock i 1959 og nordisk mester i samme gren samme år.

Stensby var den siste av de tre største norske rockesangerne fra 50-tallet som kom på plate. Han vokste opp på Sagene og begynte å synge i 1958 med bandet Rockin' Jailers. Det var 1959 som var Stensbys store år. Da ble han nr. to i oslomesterskapet i rock, etter Little Sofus, men vant så norgesmesterskapet og til slutt nordisk mesterskap på Jordal Amfi. Men det hadde skjedd ting før det. Den

20. april 1959 var Stensby og bandet i studio og spilte inn et bånd med noen sanger. To av disse sangene ble presset opp året etter i et enkelt eksemplar, med Elvis Presley-låtene "Party" på ene sida, og "One Night" på den andre, og gitt til Stensby som avskjedgave fra bandet da han dro ut i det militære litt over et år senere.

Den 30. oktober 1959 spilte han og bandet inn EP-platen hvor det står "Roald - The Scandinavian King Live At The Jordal Amfi" på omslaget. Den inneholder fire låter med Stensby, i tillegg til en instrumentalsnutt med bandet. Dette med "live" er en sannhet med visse modifikasjoner. Riktignok inneholder den ene sida på platen applaus i lange baner, men disse er hentet andre steder fra, og har ingen ting med Stensby å gjøre.

I løpet av denne korte rock'n'roll-perioden medvirket han og bandet i en film for Oslo Kommune som het På startstreken, der han og bandet fremførte Jerry Lee Lewis-låten "Breathless". Høsten 1960 dro han i det militæret, og da var vokalistkarrieren på det nærmeste slutt.

Senere kom det et par singler, "Vestens rose" i 1963, og "Tindrende øyne" i 1965, men ingen av disse ble noen slagere. Med disse to singlene var det slutt på hans platekarriere. Alle Stensbys plateutgivelser fra 50-tallet, i tillegg til noe uutgitt materiale, er å finne på samlingene Norsk Rocks Skattkammer vol. 2 -Da rocken kom til Norge (Backstage Records) utgitt i mai 2003 og Norsk rocks historie Vol. 1 (Universal, 2004).